Våren på språng!

 

 

19 januari 15.00

”Romans och Cabaret”

Våren 2020 bjuder på sång, Beethovens sista pianosonater, hans stråkkvartetter och slutligen en konsert i ungdomens tecken, Unga Salomon i maj, datum kommer inom kort! Glöm inte följa oss på facebook https://www.facebook.com/groups/salomonsmith/ och biljetter hittar du här:

Biljetter
Vi inleder året med ”Romans och Cabaret” med några av Sveriges mest älskade artister: Kerstin Avemo, sång Staffan Mårtensson, klarinett och Love Derwinger, piano. Här samspråkar röst och klarinett med pianot. I Schumanns romans sjunger klarinetten och i Schuberts älskade ”Der Hirt auf dem Felsen” tävlar sångerskan och klarinetten om att ge röst åt herdepojkens kärlekssorg och sprudlande glädje inför vårens ankomst.

Trion utforska också Debussys impressionistiska pianomusik och Schönbergs burleskerier i hans enda försök att skriva för Cabaretscenen i Berlin i början av 1900-talet. De stannar kvar i Berlin fram till 40-talet genom Kurt Weills sånger därifrån och från exilen i Paris under andra världskriget.

Kerstin Avemo, sång Staffan Mårtensson, klarinett Love Derwinger, piano

porträtt av Avemo, Derwinger och MårtenssonFoto: Annika Falkuggla Johansson – Love Derwinger Carl Thorborg – Staffan Mårtensson Peter Knutson – Kerstin Avemo

9 februari 15.00

”TRE SISTA SONATERNA” – HANS PÅLSSON, PIANO

Det är en stor glädje att åter välkomna professor Hans Pålsson, en av de främsta svenska pianisterna genom tiderna.

Symboliskt för hela Hans Pålssons pianistiska gärning är att musicerandet är ständigt pågående och inte går att skilja från personen, något som blev tydligt när han 2019 firade sin 70-årsdag med att framföra två pianokonserter av Mozart tillsammans med MSO inför ett fullsatt Malmö Live. Det blev ännu ett bejublat framträdande av den musik som kanske ligger honom varmast om hjärtat, den Wienklassiska.

Nu uppmärksammas ännu en Wienklassiker, nämligen Beethoven – detta med anledning av tonsättarens 250-årsjubileum. Pålsson kommer att framföra några av höjdpunkterna i hans produktion, nämligen de tre sista sonaterna för piano.

15 mars 15.00

MARMEN QUARTET – BEETHOVEN-CYKELN

Kvartett nr 14 ciss-moll op.131 och nr 16 F-dur op. 135

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum. Marmén Quartet ger sig ut på turné med Beethovens samtliga 16 stråkkvartetter på åtta olika spelplatser i södra Sverige. Vid varje konsert spelas två av kvartetterna.

Marmén Quartet är en av Europas mest framträdande unga stråkkvartetter. Sedan de grundades 2013 på Royal College of Music i London har de blivit kända för sina personliga, energiska och integritetsfulla tolkningar av musik ur en bred repertoar, allt ifrån transkriptioner av medeltida vokalmusik till standardverk av Haydn, Schubert och Schönberg samt ny musik av Philip Glass och Thomas Adès Salvatore Sciarrino.

Medlemmarnas varierade internationella bakgrund (Sverige, Japan, Nya Zeeland och Wales) är till ständig inspiration för gruppen. Efter att ha vunnit Royal Overseas League Chamber Music Competition år 2018 spelar de på scener och festivaler runtom i Europa, Storbritannien och resten av världen såsom Wigmore Hall, Teatro Colón, Milton Court, Lockenhaus, Hitzaker, Bordeaux och Edinburgh.

De har erhållit priser från Royal Philharmonic Society, Concordia Foundation samt Hattori Foundation, och deras konserter sänds regelbundet i BBC Radio 3. 2019 vann de både Banff International String Quartet Competition och Bordeaux International String Quartet Compeititon. Med början hösten 2018 är Marmén Quartet String Quartet Fellows på Guildhall School of Music and Drama i London och påbörjar våren 2019 en residens vid Wiltshire Music Centre.

”Performing is all about communication. It’s telling a story and I feel the Marmén are dedicated to this ideal.”
Peter Cropper, Lindsaykvaretten

MEDVERKANDE
Johannes Marmén – violin
Ricky Gore – violin
Bryony Gibson-Cornish – viola
Steffan Morris – cello