Generalprogrammet 2016 och våren 2017

28/8 David Härenstam med ensemble och Stina Ekblad ”Dagen svalnar – texter av Edith Södergran http://davidharenstam.com/ensembles/dagensvalnar.html
På programmet står även musik av bland annat Wilhelm Peterson-Berger, Johan Helmich Roman, Hugo Alfvén och Staffan Storm.
23/9 OBS FREDAG 18.00
Vertavokvartetten i samarbete med Malmö Chamber Music 

Salomon Smiths Kammarmusikförening välkomnar norska stråkkvartetten Vertavo Quartet som ger oss Ravels stråkkvartett i F-dur och Dutilleuxs Ainsi la nuit. I andra avdelningen Brahms första pianokvartett med opusnummer 25, framförd av Baiba och Lauma Skride, Lise Berthaud och Harriet Krijgh. Världsklass från första till sista ton!

Vertavo Quartet: Baiba Skride, Lauma Skride, Harriet Krijgh och Lise Berthaud.

Musik av Ravel, Dutilleux och Brahms.

Konserten ingår i Malmö Chamber Music.

Läs mer om festivalen på www.malmochambermusic.com

30/10 Anna Larsson, alt och Francisca Skoogh, piano 

Anna Larssons och Francisca Skooghs samarbete präglas av samstämmighet i vänskap såsom i interpretation och i övertygelsen om att romanssången, med sina rötter i 1800-talet, är ett av de mest betydelsefulla kulturella uttrycken än idag.

Anna Larsson är en av världens främsta sångare. Läs mer om henne http://www.annalarsson.nu/

Francisca Skoogh har etablerat sig som en av Sveriges främsta pianister och var nyligen solist i Rachmaninovs fruktade tredje pianokonsert tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester.

Den avskalade klassiska duo-formen sång och piano låter lyssnaren fokusera framförallt på texten och den musikaliska frasen. I de korta sångerna finns märkligt nog plats för stora känslouttryck.

Musik av Schumann, Alma Mahler och von Zemlinsky.

20/11 Marmén Quartet – Artists in residence 
Janacek, Haydn och Beethoven; mästare som genom intim musikalisk dialog söker sig in i de djupaste vrårna och hemligaste rummen i våra mänskliga själar. De tre verk som Marmen Quartet kommer framföra är exempel på fullkomligt autentisk, personlig och livsbejakande musik som paradoxalt nog överstiger noterna själva och transformeras till sann, känslomässig kommunikation.
Våren 2017
 unspecified

15/1 REAPPROACHING BACH

Samarbetet mellan dansaren Heather Ware (Kanada) och cellisten Jakob Koranyi (Sverige) kommer från en gemensam kärlek till musiken av Bach och viljan att utforska den kommunikativa naturen i hans musik.

Heather Ware
Heather Ware är en av Hollands främsta dansare. Hon har under många år varit anställd som solodansare i det danskompaniet LeineRoebana. År 2010 tilldelades hon det holländska danspriset "Svanen" för sin roll i LeineRoebana’s 172 förslag till en kropp.

Jakob Koranyi
Cellisten Jakob Koranyi är en Europas mest eftertraktade unga musiker. År 2009 vann han andra Grand Prix i Rostropovich tävlingen i Paris och sedan dess reser han runt om i världen som solist, kammarmusiker och med genreöverskridande samarbeten.

19/2
oskar-ekberg-high-res-5Oskar Ekberg, piano

Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus (Tjugo betraktelser över Jesusbarnet).

Verket komponerades 1944 av Olivier Messiaen (1908-1992) räknas idag som ett av de mest betydelsefulla pianoverken från 1900-talet.

Det är ett verk fyllt av mystik och andliga bilder som varar 135 minuter. Musik som spänner mellan det utsökt vackra till det vildsint brutala. En bragd för pianisten och en resa inåt för oss alla.

26/3

Catherine Manoukian, violin, Gunilla Süssman, piano

Musik av Schumann och Franck

9/4 Unga Salomon

än så länge hemliga unga musiker framträder