Hösten 2019

Kära kammarmusikvänner!

Hösten 2019 bjuder på ännu en hovsångare, våra mest framträdande unga instrumentalister samt några nya tider på försök för att se om dessa kan locka mer och annan publik! Vi hoppas självfallet att vår trogna publik följer med oss i detta utforskandet.

14/8 20.00 kickar vi igång med att delta i Malmöfestivalen för första gången. Detta innebär att vi erbjuder en gratiskonsert för att möta upp en ny Malmöpublik.

Vi har förmånen att ha kunnat fånga Johan Dalene i flykten, denne oförskämt unge stjärnviolinist på endast 18 år som i våras vann Carl Nielsen-tävlingen och är alltså redan en av våra främsta musikexporter. Johan spelar med LuKas kammarorkester, som har sin bas i Lund och är en av de få professionella stråkensemblerna i Sverige. Det blir den mest lyriska musiken av Felix Mendelssohn samt violinsonaten av Robert Schumann i a moll med undertecknad vid klaviaturen.

Varmt välkomna och notera alltså de ändrade tiderna!  Boka biljett på www.palladium.nu

14 augusti 20.00 FRI ENTRÉ!

VÄRLDSVIOLINISTEN JOHAN DALENE MED LUNDS KAMMARSOLISTER, LUKAS

Kammarkonsert, Klassisk musik, Konsert, Malmöfestivalen, Musik

Arr.
Salomon Smith Kammarmusikförening och Musik i Syd

Violinisten Johan Dalene spås en lysande karriär sedan han som ende svensk någonsin vann Carl Nielsen-tävlingen i mars i år. Han har redan hunnit spela in Barbers och Tjajkovskijs virtuosa violinkonserter med Norrköpings Symfoniorkester.

Johan kommer för en snabb visit mellan de internationella uppdragen för att musicera med vännerna i Lunds Kammarsolister i Mendelssohns expressiva, romantiska stråkoktett.

Lunds Kammarsolister, LuKaS, är en fristående ensemble av professionella stråkmusiker från Skåneregionen och Danmark. Det gemensamma målet är att bjuda publiken på spännande konsertupplevelser på högsta internationella nivå, bl.a. genom samarbeten med olika solister och tonsättare.

På programmet står även musik av Robert Schumann. Johan spelar på en berömd Stradivariusviolin från 1736, lånad av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.

Fri entré! Konserten ingår i Malmöfestivalen.

 

Foto:
Nikolaj Lund – Johan Dalene
Marthe Veian Andreassen – LuKaS

29 september 15.00

SONGS OF TRAVEL – HOVSÅNGARE KARL-MAGNUS FREDRIKSSON, BARYTON & MAGNUS SVENSSON, PIANO

Porträtt av Karl-Magnus Fredriksson

Hovsångaren Karl-Magnus Fredrikssonär en av Sveriges mest älskade operasångare som i en sällsynt malmökonsert bjuder på de vackraste sångerna för baryton och några av de mest älskade operaariorna. Det blir musik av bl.a. Vaughan Williams och Brahms, med Magnus Svensson vid pianot.

Karl-Magnus Fredriksson är sedan 1998 anställd på Kungliga Operan där han gjort ett stort antal huvudroller, men har även framträtt på ett flertal andra scener runtom i världen. Han har även gjort ett 30-tal skivinspelningar som soloartist. Han har framträtt med dirigenter som Sir Colin Davies, Andrew Davies, Sir John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, Alan Gilbert, Jesús López-Cobos, Sakari Oramo, Herbert Blomstedt, Leif Segerstam, Pier Giorgio Morandi, Andrew Manze och Lawrence Renes tillsammans med flera av världens förnämsta orkestrar. Han besöker regelbundet olika länder i Europa med opera- och romanskonserter, orkestersånger och sakrala verk.

Karl-Magnus Fredriksson har ofta framträtt i TV och radio där han, förutom i traditionella musikprogram, medverkat i nyinspelningar av nutida musik och tidigare oinspelat material. Han arbetar ständigt med att framföra och sprida romanssången runt om i världen. Gärna genom att blanda nordiska romanser, tyska lieder, visor, franska, italienska, engelska sånger och sakral repertoar i sina konserter. Egna kompositioner och arrangemang för sång, piano och instrumentalensemble och personliga talade poetiska reflektioner är ett led i hans vilja att nå nya uttrycksformer och åhörare med sin mångfacetterade sångkonst.

Fredriksson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har tilldelats O’Neill-stipendiet, Jussi Björling-stipendiet och är mottagare av Kungliga Musikaliska Akademiens Litteris et Artibus.

År 2018 tilldelades han Gunn Wållgren-stipendiet med motiveringen: När ordet sammansmälter med tonen, när den musikaliska frasen fylls med det själsliga uttrycket, när klangen har myriader av schatteringar och skönheten i dess innersta kärna berör lyssnaren på djupet, när den vokala tekniken blir ett otvunget redskap som endast har till uppgift att bära dessa övriga komponenter utan åthävor fram till mottagaren, då talar vi om en konstnär som är beredd att trotsa alla tyngdlagar och alla motstånd.

Magnus Svensson gör ett kärt återbesök i Salomon Smiths kammarmusikförening efter ett bejublat framträdande med Malin Byström våren 2019. Han är en mångsidig musiker med romanskonsten som specialitet. Han har under fem säsonger varit konstnärlig ledare för Stockholms Konserthus Romansserie och framträder där med några av våra främsta svenska världssångare men även internationella storheter.
Magnus CD-produktion omfattar romanser av Brahms och Mahler, violinsonater av Beethoven och Franck, pianomusik av B Tommy Andersson och tre soloskivor med musik av JS Bach, Mozart och Schumann. Han är också solist i Ludvig Normans Konsertstycke tillsammans med Kungliga filharmonikerna under Gustaf Sjökvist, och medverkar på en handfull inspelningar tillsammans med Adolf Fredriks Flickkör under Bo Johansson.

 

Foto:
Markus Gårder – Karl-Magnus Fredriksson
Peter Knutsson – Magnus Svensson

14 oktober 18.00 AFTER WORK – EN BUKETT KVINTETTER – MATS WIDLUND MÖTER MUSICA VITAE

Porträtt av Mats Widlund
Mån 14 Okt 2019, 18:00
Pris
160 kr
Studerande: 100 kr
Barn t.o.m. 16 år: Fri entré
Klassisk musik, Konsert
Kammarkonsert, Klassisk musik, Konsert, Musik
Arr.
Salomon Smith Kammarmusikförening

Kom på After Work och njut av ett koncentrerat entimmes-program där enskilda musiker från Musica Vitae i olika konstellationer, med tre till nio musiker, möter pianisten Mats Widlund i en kammarmusikalisk kvintettodyssé. Lyssna på satser ur Pianokvintetter av Amy Beach, Cesar Franck och Johannes Brahms samt W A Mozarts pianokonsert nr 14 K 449.

Mats Widlund är en synnerligen aktiv pianist verksam inom många musikaliska fält. Han har en stark förankring i den klassiska repertoaren och har t ex framfört alla Mozarts arton pianosonater i Stockholms konserthus. Musica Vitaes 15 stråkar hanterar konstmusikens alla världar och här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer.

 

Program:
W A Mozart – Pianokonsert nr 14, K. 449
W A Mozart – ur Kegelstatt-trion, K. 498
Amy Beach – Pianokvintett fiss-moll
Johannes Brahms – ur Pianokvintett f-moll
Cesar Franck – ur Pianokvintett f-moll
Grażyna Bacewicz – Kvartett för 4 violiner

 

Foto:
Jesper Lindgren – Mats Widlund
Alexander Mahmoud – Musica Vitae

10 november 15.00

SOLISTPRISTURNÉ MED AMALIE STALHEIM – FRANSKA SONATER & SUITE ITALIENNE

porträtt av Amalie Stalheim

Norska cellisten Amalie Stalheim, en av Skandinaviens mest lovande unga musiker, vann 2018 Solistpriset, som delas ut av Kungliga Musikaliska Akademien och är Sveriges största solisttävling.

I priset ingår en kammarmusikturné, soloframträdande med Sveriges Radios symfoniorkester och uppdrag som Artist-in-Residence under två år vid Sveriges Radio P2. Amalie kommer även att spela som solist med Malmö Symfoniorkester och Norrbottens Kammarorkester.

Amalie studerar för Torleif Thedéen och Kathryn Stott för att ta solistdiplom vid Norges Musikhögskola och hon spelar på en cello byggd av F. Ruggieri 1687. Tidigare har Amalie bl.a. vunnit första pris i i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker (2015) och Yamaha Music Foundation Europe Competition. 2016 mottog hon det prestigefyllda Firmenich-priset på Verbier Festivalen.

Svensk-kinesiske pianisten David Huang, som vann Solistpriset 2014, är en flitigt engagerad kammarmusiker på musikfestivaler runt om i landet och har erhållit flera priser vid nationella tävlingar. 2015 tog David sitt solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan på Edsbergs slott för professor Mats Widlund.

 

PROGRAM
Tebogo Monnakgotla
Uruppförande Sveriges Radio P2 beställningsverk
Igor Stravinskij
Suite italienne
Claude Debussy
Sonat för cello och piano d-moll
Francis Poulenc
Sonat för cello och piano FP 143

 

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.